castoropollux

Not just another WordPress site

Julkorv?

with 10 comments

För en del verkar det inte göra någon skillnad varken vad korven heter eller vad den är gjord av. Kanske är jag petig men årets Julkorv som är det namn den ståtar med är inte på något sätt något ett kvalitetsmärke. Tvärtom, denna smet som den fyllts med har inget som helst tuggmotstånd och det beror på att den är malen så fin att man undrar om inte skälet är att dölja innehållet. Den gråbleka kulören får en att undra om den inte redan i produktionen drabbats av sjukdom.

Likadant är det med prinskorven den kommer också ur samma vals. Bara smet i korven inget att tugga på..

Livsmedelsmärkningen har ju sett sina bästa dagar och blir sig aldrig mer lik, den har ju passerat bästföredatum i sig. Är några förbättringar i sikte? Inte under EU’s försorg.

Så kära slakterinäring vad håller Ni på med?

Annonser

Written by CastoroPollux

25 december, 2009 den 20:33

10 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. I min släkt gör vi egen korv till jul. Det är jättemysigt att ses varje år. Blåsa fjälster är dock så äckligt att jag hellre maler löken. Kanske ngt att anamma inför nsäta år?

  Kicki-Lott

  25 december, 2009 at 20:46

  • Ja så ska det gå till och fasen om det inte är bästa sättet att slippa äta något onyttigt. Har precis fått en julklapp i form av en bok om surdegsbröd så det blir väl andra bullar….Receptet på korven är det kanske en hemlighet? Alla förslag mottas med tacksamhet, lägg gärna upp recept!

   nenne_bl

   25 december, 2009 at 20:57

 2. Beror väl på vilken julkorv/prinskorv du köper och varifrån?Hur som helst, recept:Gammeldags julkorvRecept från Anders Ljungstedstkas gymnasium i Linköping500 g nötfärs500 g fläskfärs500 g späck500 g kokt kall potatis1/2 liter mjölk1 gul lök Kryddor efter smak:vitpepparkryddpepparsaltingefärasvartpepparKrok och fjälster finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker. Saltlake 5% = 1 liter vatten och 50 g koksalt som blandas. Lägg korven i laken, låt stå kallt en dag. Förpacka den sedan och förvara max tre dagar i kyl, eller frys den direkt.När den ska ätas:Lägg korven i vatten och låt koka upp med kryddpeppar och lagerblad, sänk värmen annars spricker skinnet, och låt sjuda 25 min.

  Michis

  25 december, 2009 at 21:01

  • Stort Tack för receptet Michis! Hemlagat slår allt. ”Beror väl på vilken julkorv/prinskorv du köper och varifrån?”Ja i detta fallet vart det ICA’s? Det misstaget gör jag aldrig mer om. Vaggeryds Chark är ett riktigt hett tips, har gjort korv i decennier och är rädda om sina kunder. När var ICA det sist. Reklamfilmer måste bli dyra och den enda nyttan de gör är väl att hålla skenet uppe och priserna.

   nenne_bl

   25 december, 2009 at 21:54

 3. (Att man börjar med att blanda alla ingredienser väl och sedan har en korvstoppare, det är liksom underförstått.)

  Michis

  25 december, 2009 at 21:02

  • Snart är köket som en verkstad med alla maskiner. Har en phillips matberedare, en starmix en gammal hushållsmaskin som kan blanda deg och som funkar bra till potatismos och har en mixerbägare. Tyvärr ingen korvstoppare/kvarn men de ska väl inte va så svårt att hitta.

   nenne_bl

   25 december, 2009 at 22:02

 4. Kan varmt rekommendera att handla julmaten till nästa år på ”Bondens Marknad” om det finns sådan att tillgå där du bor.

  Michis

  25 december, 2009 at 21:56

 5. I värsta fall och med god tid över går det utmärkt att köra med tummen i fjälstret. 🙂

  Michis

  25 december, 2009 at 22:10

  • Hallå Michis är du TV-kock? Biltema har ju större trattar till olja o sånt så det här ska nog gå att fixa…Har väl ända sedan jag var liten viljat leka med maten. Inte på det viset ICA gör…

   nenne_bl

   25 december, 2009 at 22:18


Lämna gärna en kommentar.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: