castoropollux

Not just another WordPress site

Laki katastrofens utbredning i Sverige 1783-84?

with 13 comments

Om nu Englands kyrkböcker kan ha gett en fingervisning om att uppskattningsvis 25000 personer dog på grund av vulkanutbrottet, var finns en undersökning om ev svenska offer? Den tidens diagnostik kan ju inget ha vetat om vad som hände med de drabbades lungor av fluorvätesyra. Att ovanligt många fler dog, som i England, måste ju ändå ses som ett faktum. Slapp vi dessutom alla väderfenomen, kyla, snömängder, missväxt och regniga kyliga somrar? Vulkanutbrotten i nutid på Island på 2000-talet orsakade iaf snödjup som hörde till ovanligheterna..

Enligt beskrivningen så började utbrottet vid pingst 1783, då nådde gasmolnet först norska Bergen och sedan är Prag angivet, följt av Berlin och Paris för att till sist över Engelska kanalen och den 23 Juni nå London. Finns verkligen ingen information om dimmans härjningar i Sverige?

Läs gärna under 1783 eruption. Under 8 månader trängde svaveldioxid ut i luften.

Engelska Wikipedia Laki

Vad som kan tyckas lite märkligt så hade samma vulkan ett utbrott som började år 934 och varade i 72 månader eller 6 år. På wikin är man försiktig och menar att detta utbrott inte orsakade mer gasutsläpp än 1783 års avsevärt kortare utbrott?

Om 1783 års utbrott ledde till en av de kallaste vintrarna i Amerikansk historia där tom Mississippi frös och det bildades is i Golfbukten, så blir det problem med trovärdigheten, i antagandet att 934 års 6 år långa utsläpp inte kan ha orakat en mindre istid, här hos oss eller någonstans på jorden? Ett partikellager utspytt under 6 år innebär ett kompakt mörker, ingen uppvärmning av jordytan vid någon timme på jorden. Givetvis orsakar dessa partiklar regn och kalla somrar, missväxt såväl som snörika vintrar.

Så var det ju här de somrar som följde de senaste vulkan utsläppen på Island. Regn och låga temperaturer.

Här är en norsk sida där vi tack vare den Isländske prästen Jón Steingrímsson’s dagböcker kan läsa om händelserna som ligger till grund för reportaget i NRK.  Det är skakande ögonvittnesskildring av dem som var där. Svavelsyra och fluor var orsaken till förgiftningarna bland människor och kreatur och givetvis fluorvätesyra som svaveldioxid. Steingrímsson predikade inte domedagen, även om han ansåg att Gud stod bakom vulkanutbrottet, men att Gud var med dessa drabbade mitt i katastrofen.

Det vill säkert alla hoppas.

Annonser

13 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det finns många anledningar till oro, kanske därför det florerar religioner som är både av godo och ondo. Vi skall nog söka oss mera till naturen och lära av ‘naturfolken’ som lever mera jordnära. Ingen kan till dags dato förklara univerums frågor och vad som händer efter döden, svaren får vi i sinom tid men låt oss leva glada och visa vänlighet till medmänniskorna ty vi är pyte pytte pytte små i dom stora världsliga begreppen. Lev väl älska dina medmänniskor! Gud vem fan är det? Det var någon som sa ”in the name of God, Allah!” sedan sade någon ”in the name of Jesus, Gods son!” …. båda har nog ”tomtar på loftet” sorry!

  Fyrk!

  15 april, 2010 at 20:14

  • Det är aldrig bra att skapa panik och när väl katastrofen kommer kanske man kan förmedla något mer än en flaska parfym och samtidigt försöka verka både andlig och klok.:)

   nenne_bl

   16 april, 2010 at 00:25

 2. Historiska händelser kommer att upprepas, vi lever i en tidsrymd på ca 80 år, naturens krafter lever 1000 tals år och vaknar till liv då och då, när vet vi dessvärre ej.Vår infrastruktur är säkerligen betydligt bättre anpassad än utbrottet 1783 däremot är vi allt närmare en katastrof även vi trygga nordbor.

  Peter

  21 april, 2010 at 18:55

  • Människan behöver oavsett frekvensen på utbrotten jordbävningar, vulkanutbrott osv, se över sin egen ställning i tillvaron. Det ger iaf bäst framtidsutsikter för alla och det är väl så vi ska tänka, att alla ska kunna det, inte bara några få?

   nenne_bl

   23 april, 2010 at 11:30

 3. visst hände det underliga saker även i Sverige sommaren 1783 – kolla Post tidningar detta år på KgB -svenska digitaliserade dagstidningar: Stockholms Posttidningar torsdag den 24 juli 1783 sid 1 spalt 1.

  anna

  29 april, 2010 at 22:21

 4. Det har spekulerats att Lákagígar var en av de utlösande faktorerna till den franska revolutionen. Tänka sig. 😉

  Islandsmamman

  29 april, 2010 at 22:29

  • Jo visst bidrog det till att avslöja girigheten hos etablissemanget. Man låste om sina förråd av säd och spannmål och höjde priserna. Inget är nytt under solen. 🙂

   nenne_bl

   29 april, 2010 at 22:51

 5. Det gick ju en dokumentär om denna katastrof för bara ett par veckor sedan på svt. Den var verkligen intressant. Nu kommer jag inte ihåg vad den hette och hittar den inte på svt play. Såg du den?

  Lindalou

  30 april, 2010 at 16:44

 6. Ja, det var så den hette. Den var grymt spännande. Tack vare forskaren i England och även den isländska prästen. Utan folk som kluddar ner sådant som hänt skulle vi inte veta något alls.

  Lindalou

  1 maj, 2010 at 09:01

  • De få frimicklare som finns inom eller utom forskningen gör onekligen mänskligheten många tjänster.

   nenne_bl

   1 maj, 2010 at 10:19


Lämna gärna en kommentar.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: