castoropollux

Not just another WordPress site

Huey Long

leave a comment »

Nämns flera gånger i filmen Maktspel inte utan orsak i en film om korruption och maktmissbruk. Huey Long utbildade sig till jurist på rekordtid och tog med sin utbildning itu med myglet i förstone i att försvara vanliga medborgare mot stora affärsintressen och sedan ett oljebolag och dess orättvisa affärsmetoder. Han stämde ett telefonbolag för orimligt höga avgifter och de fick betala tillbaka 440,000$ till 80,000 övertaxerade kunder. Detta mål gick ända upp i Högsta Domstolen och HL berömdes som den den skarpaste advokat man stött på.

Huey kämpade för att alla skulle få det bättre även den fattige och för att tex att få igång väg och brobyggen i en stat som knappt hade något värt namnet väg utan mer var lerbanor. 25 % av landets befolkning var inte läs eller skrivkunniga de hade heller inte råd att köpa läs och skrivböcker. Det kostade pengar att få rösträtt. Trots den nya konstitutionen 1898 så hölls de afrikanska amerikanerna i fattigdom och analfabetism. Han blev Guvernör för Lousianna genom en jordskredsseger men rika krafter försökte hela tiden stoppa honom med anklagelser om olagligheter tex Riksrätt = Impeachment dvs samma stämning som fick Nixon att avgå.

Han ansåg att Federal Reserve med sin ekonomiska poliitik var den egentliga orsaken till den stora depressionen.

Han kallade de rika utsugarna som tog mer än de behövde av välståndet och lämnade lite eller inget till folket för parasiter. Huey Long sköts till döds av intressen som tyckte han var besvärlig. Han som alla andra frihetsälskare mördades.

En svensk Huey Long skulle stämma både kommuner, el och telefonbolag för orimliga taxor men här finns kanske inga ärliga advokater?

En mycket sevärd dokumentär visades av svt för några år sedan, det kan ha varit Ken Burns ”Huey Long”. Missa inte den om den kommer igen.

 

Här är ett utdrag ur dokumentären på youtube.


 

Läsvärt på wikipedia om

Huey Long – Engelska Wikipedia

 

Filmen maktspel

Maktspel (City Hall) – Imdb.com

 

Annonser

Written by CastoroPollux

1 februari, 2010 den 18:18

Publicerat i Uncategorized

Lämna gärna en kommentar.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: