castoropollux

Not just another WordPress site

Hårsfjärden var inte nog?

leave a comment »

.

Hårsfjärden var inte nog?

 

 

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13629041.ab

Historien upprepar sig. Det välregisserade dramat ibland Hårsfjärdens kobbar och skär riskerar att upprepas. Teatersällskapet har gett sig ut på turne och räknar med många intresserade. Tydligen var applåderna så pass övertygande bland de största fansen att man kunde tänka sig att göra att uruppförande till. Uruppförande? Ska man inte ta ta något från början igen som så få misstog sig på. Kanske budskapet var för dåligt genomtänkt, den okränkbarhet man så starkt hävdat att landet skulle ha nytta av ledde  i skarp belysning till att man släppte ut antagonisten utan att låta sanningen komma upp till ytan? Den fi vi så övertygande skulle vara rädda för tålde inte verkligheten och dess ljusskygghet visade man medlidande med under sken av att man var under något slags hot annars. Vår självständighet skulle inte visa sig varken tillräcklig eller nog………. Spelet kan börja och ingen kommer någonsin få se huvudpersonen, som med sådan emfas ändå förekommer flitigt i recensionerna.

Paraduniformer är för premieärer och fotoblixtar, varken verksamheten eller arbetskläderna tål annars vanligt ljus eller film. Den skenbara uppskattningen, är kanske för den besatte, för premiärlejon och dito lejoninnor, en okänd faktor som spelar under ytan, osedd för radarn, utan att dess ägare har en aning om vad som simmar omkring därnere.

”Vi använder fartygens sensorer för att se om någonting som inte ska ha varit där har varit där, säger han.” Även denna gång har en övning så lämpligt anförts som motiv till misstänkt bottenaktivitet….. Då när alla är så spända på att något ska hända. Om verkligheten ändå överträffade dikten och sjöjungfrur kom upp till ytan. Några av dem hänger redan på väggarna i hytterna, så känna igen sådana kan den intresserade bli en riktig fena på.

Gissningsleken har kanske utvecklats och kan säkert motiveras av några fynd som lätt går att knyta till ett främmande land. Exemplen har redan förekommit flitigt, någon har rökt en cigarett där på sjöbotten, en tappad skiftnyckel en rysk lätt igenkänd bachovariant, en lada kvarlämnad utan egentlig mening osv. Eftersom fi alltid är finurlig och påpasslig. På scen ser vi ett gäster med gester utvecklas till en synnerligen allvarlig variant där allt semaforerande och grimaserande går ut på att ingen annan än fi är svaret. Leken är ju allvarlig när den inte blir roligare än så….


Kan man kommentera krigshysterin eller den mindre geniala ideen att ansluta sig till krigshetsaren NATO? I vars släptåg krig och elände breder ut sig, tydligen om man vill verka normal i alla fall? Det är väl därför det tillverkas vapen för att det är helt normalt. Om man offrar sitt liv för sitt land, för då så får man ett? Har man inga större krav så ser det väl ut som ett erbjudande svårt att säga nej till… Kanske 40 oskulder kan locka betydligt fler desillusionerade? I alla fall verka den lede fi förstått bättre vad en blåögd karl vill ha….

Nej, då griper Ab-censuren in…..

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13624708.ab#abArticleComments

”Totalförsvaret? Låter det inte lite väl bredaxlat o övermagat? Med Hårsfjärdens regissörer i åminne kan man undra vad deras syn på totalförsvar egentligen är. Att vara med i en klubb krigshetsare som gjort denna värld till en betydligt osäkrare plats än vad den någonsin behövt? Bli del av en diger samling massförstörelsevapen i händerna på en aggressiv organisation som själv startat krig på lösa boliner sedan 50-talet? Den enda makt som satt tilltro till a-bomben och dess avläggare? Påstår sig rädda egna liv med att massdräpa japanska. De hade ju sänt sina soldater i döden ändå, så var ligger det stolta i det? Totalförsvar? Vi har ingen oljereserv i händelse av svårtid. Vi har sålt ut småskaligheten till förmån för gigantiska produktionsenheter som redan i fredstid skapar problem i närmiljön och som kommer visa sig vara den sårbaraste situation vi haft. I händelse av krig ska vi skicka upp JAS-plan? Flygstridsmedel ingen vill ha utan att få rejält betalt? Jaså vi har hemliga stridsledningscentraler? Fascinationen över en makt i samhället som så fatalt går sina egna vägar borde vara minimal. Finns det något spännande i det här kan man fortsätta läsa Biggles istället och låta folk leva i fred.”

Totalförsvaret måste väl ses som en urvattnad och besynnerligt övergiven variant. Efter Hårsfjärdens bleka drama vet vi att ingen behöver riskera något och var det något som stod klart där, är att totalförsvaret kan och bör se huvud-löst ut om man vill ingjuta mod i tvivlare om var vi hör hemma. Ter sig inte verkligheten ibland ut som en märklig faktor, självständighet är ett hot mot den fria världen? Hur definierar friheten sig då, eller är det tvånget till och under som är den verkliga drivkraften? Vad blev den av friheten, behöver den kanoner och bomber? Eller är det förvanskningen som behöver beväpningen och ser ett behov av att rättfärdiga sig som relativt nödvändigt… Fred ska ju inte bygga på något så simpelt som frånvaron av krig, då har man ju gjort fred till något som kan ursäkta vad som helst och normaltillståndet är i stället krig, så kan bara maktfullkomligheten och maktmissbruket tänka. Så länge den får som den vill har vi inga krig…… Då ser inte EU ut som ett fredsprojekt annat än att någon fick allt de ville ha utan krig. Det man bekrigade istället blev miljön, som hotande hindrade en framtid alla profeter beskrivit som oundviklig för jobben.. Utvecklingen har moderniserats och lett åt det faktum att all trygghet kan monteras ner av en institution som säger sig vilja öka demokratin. Självbelåtenhetens tillväxt går privata intressen till mötes och ansiktslyfter egoismens mask till en nivå där det normala till slut avviker…. Inte undra på att man måste uppfinna väderkvarnen på nytt i ett slags ”donkyshot” där kvarnen istället  driver vinden åt det håll man önskar. Maktens syn på sin idiotiska befolkning överträffas i verkligheten av dikten.

 

.

Annonser

Written by CastoroPollux

16 september, 2011 den 10:34

Publicerat i Bedrägeri o Svindel, Politik, War on error

Tagged with

Lämna gärna en kommentar.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: