castoropollux

Not just another WordPress site

Skavlan gjorde ett bra jobb igen…

leave a comment »

.

Skavlan gjorde ett bra jobb igen…

Mycket intressant att intervjua en vuxen soldat och finna ut grunderna för varför man kan tänka sig en militär karriär? I vuxen ålder kanske det är svårt att sätta sig in i valen man gjorde som barn. Det kan vara intressant att veta varför man kan vara så övertygad om varför kriget i Afghanistan känns rätt, i alla fall bland dessa som får sköta ”jobbet”. Det är ju mycket besvärande för ett lands politik att fatta de beslut som Sverige gjort att delta i ett krig på grunder som de flesta kan anse som så genomskinliga att det går att se de verkliga orsakerna genom oljeridån.

Den som befinner sig i tjänst ska ju göra som den blir tillsagd och det är väl här som själva problemet ligger. Hur de får de sina huvudjägare att bortse från sitt eget bästa är ju en sak, men det är först då de öppnas för möjligheten att också kunna bortse från andras. Mycket intressant att själva drivkraften i engagemanget snart förvrids till att mest handla om hämnd. det kan ju tyckas cyniskt att skriva om just det, men för egen del hade jag aldrig röstat för ett krig i Afghanistan, kvinnor och barn hade det bättre i landet redan  innan kriget. Nu har kriget släppt lös krafter som regredierat denna utveckling tillbaka där det började. Kanske är det svårt att se att det egentliga målet som överallt annars är att stoppa människor från kunna att utbilda sig. Att de krafter som backar utvecklingen egentligen har de största kopplingar till den nya makten, för den är inte intresserad av folkets väl utan mest sitt eget.

Ur strategisk synpunkt ställer sig det förhållandet som det mest fördelaktiga utifall att ingreppet egentligen bara handlar om att slakta ut allt motstånd. Det räcker ju med att se på historien hur NATO och deras närmast sörjande har skött alla krig. Förresten sköts ju alla stora makters krig på detta sätt, bara så att ingen blir upprörd över att alla makter inte verkar dras över en kam. De som har svårt att ta kritik brukar ju hänga upp sig på att bara väst drabbas av kritik. Det kan ju bero på det enkla faktum att de startar flest krig på många år. De har så att säga ett mörkt och kanske talande rekord om man får vara tydlig. Det är ju ändå till syvende och sist metoderna och medlen som får vara den första faktorn för hur man betraktar de korrekta skälen. Att militären har utvecklats till en alltmer sofistikerad mordmaskin verkar inte förskräcka användarna. De medel som brukas, skulle i civila sammanhang betraktats närmast som psykopatens kännetecken på massmord och urskiljningslös förstörelse. Vad som kan ses i historien så har just skälen till varenda krig visat sig ha sanningen som varande det som är föremål för det första övergreppet. Det finns ju ett reellt skäl till att uttrycket ”krigets första offer är sanningen” redan existerar. Det gäller ju säkert inte bara orsakerna och de ihåliga förklaringarna till krigen utan särskilt bland dem som ska ta hand om grovgörat. När det faktum som skälen till krig så många gånger har visat sig förfalskat, är väl svaret inte svårfunnet till att man är tvungen att motivera krigslusten väl där….Känslan och drivkraften blir ett ekorrhjul och makten kan gnugga händerna…

Den Svenska bataljon som räddade liv i Bosnien med Bo Pellnäs i spetsen representerar vad man i allmänhet skulle vilja se av det militära. Synd att inte resten av FN-trupperna hade den inställningen och förstått ordern, det hade räddat många liv….

Temat för den kvällens program kretsade säkert kring det som vi värderar högst. Familjen, förhållandet, barnen och tryggheten. Den som överger dessa värden för något annat kanske har förlorat perspektivet. För dem som är hemma är nog livet mycket mer värt än hela världens medaljer, speciellt de som kommer ur en rödglödgad härd av girighet och maktmissbruk.

.

Annonser

Written by CastoroPollux

16 november, 2011 den 17:38

Publicerat i Politik

Lämna gärna en kommentar.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: