castoropollux

Not just another WordPress site

Misslyckad Ekologisk Odling!

with 16 comments

Vad gör man som ekologisk odlare för fel?

Även i år blev löken alldeles för stor!

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

Höger bild visar en av dessa olycksaliga lökar liggande ovanpå framdelen av min ”träsko” i storlek 43. Ja jag skäms över att resultatet är så dåligt. 50 % sämre skörd kommer jag aldrig lyckas med.

Det är ett helvete att inte lyckas få dem så små som SLU’s professorer vill.

Löken har givetvis lidit av torka i år och trots daglig vattning i vad som skulle vara överflöd har skörden tagit stryk. Storleken kan dock ingen ta miste på.

Ekologisk Odling – Vägen till Svält

En ekologisk odling ska ju kunna ge ända upp eller ner till, stryk det som ej önskas, 50 % sämre skörd än konventionell. Så jag har stora problem här på kolonin.

Hade detta varit kommersiell odling hade jag ju fått slänga en stor del av skörden eftersom priserna hade sjunkit till hotande nivåer för mellanhänderna, för att inte tala om hur det gått för mig i rollen som förmodad yrkesodlare.

Konsumenter ska ju leva i en föreställning att ekologisk odling är ett helvete. Jorden blir ren, grönsakerna håller längre, får bättre kvalitet och näringsinnehåll och det vill ju ingen ha.. Allraminst de som inte bryr sig om vad de äter i alla fall. De som önskar livet vara kort eftersom det ändå är så hetsigt..

Så hur gör man för att framstå som misslyckad i SLU’s ögon? Lite kompostjord från maskkomposten vid utsättningen av löken. Därtill gräsklipp som täcker, bevarar fukten och göder. Sist men inte minst nässelvatten över bladverket ett par gånger och resultatet kommer bli lika miserabelt som mitt. Givetvis försvinner gräsklippet som tillskott och täckning ett år som denna torkas.

. . .

Brytärtorna som ska bli 1.80 blir utan vidare 3.50 och 4 meter om jag la manken till men jordbruksstödet blir otympligt… Liksom misslyckandet i att det växer för bra och ger en skörd som också den är en katastrof för SLU och dess professorssäten..

Ju mer jag sätter dess mer misslyckat lär det ju bli också.. Utsikterna är redan miserabla. Någon skadeglädje ska det vara för herrarnas kunnande och professorslöner. Sina yrkesstövlar har de aldrig behövt smutsa ner. Handskarna är lika nya och oanvända som när de fick sina tjänster att vila sätena på.. Pennorna nyttja de som svärd att hugga ner en hotande positiv utveckling med.. Det är ju förståeligt att hälsa hotar en värld vi trodde gav oss allt av ofarligt giftinnehåll, ohållbara grönsaker som självruttnar redan i kassen på väg hem..

 

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

För den professor som hoppades få sina förutfattade meningar bekräftade så är bilderna från tidigt i år om Juni/Juli kan kallas tidig sådd.

2.80 x 4.20 med en höjd av 2.80. Från början och innan de kom på plats byggdes ramarna 3.20, men såg redan på det stadiet otympligt och ohanterligt ut. Så ambitionerna fick sänkas trots att redan pinnar, snören som stöd fick ärterna att bli tokigt höga på nässelvattnet. Tre rader ärt inuti ”buren” med stadigt nät på ram som stolpas fast av lösa pinnar som byts ut när de inte klarar fler säsonger. I taket sitter tre längsgående ribbor att fästa ramarna i.

Gångarna inuti ramverket är bulliga åsar så att regnvatten rinner ner till plantorna på den duk som ligger under täckbarken. Kvar blir efter säsongen en helt ogräsfri och ren jord.

Dessa ramar gjordes efter säsong nummer två vikbara och stödkryssen blev kvar i två sektioner på var sida, så nu är de mycket lätthanterliga och de såväl som taket lyfts på som en del av blott lilla mig…

Inte heller ärterna förstår nässelvattnets verkningar utan sätter igång och växer långt över professorernas förhoppningar och prognoser. Jag har ju skrikit och skällt de rara ärtorna för att de skämmer ut mig, med de skiter i mina order och växer långt över mitt bristande förstånd.

.  .  .

Klåfingrig och envis som man är byggdes på fyra år ett växthus också..

.  .  .

20160704_175407

Gurkörten i mitten på varje sektion ser ut som den drabbats av något och det har den. Den måste klippas eftersom den också drar iväg och skapar olycka och kritik för mig, med sitt oförskämda frodiga växtsätt. Dessutom täcker de fönstren ända upp till taket. Den växer snart till sig och blir med sitt först breda växtsätt mycket vacker. En överlevare sticker ut längst bort på den mörkaste nordligaste och kallaste sidan. Söder är ju tack och lov till vänster. Den har vikt sig i blåsten. Utan blåsten skulle den bli över 2 meter. Jag vet inte varför den inte förstår att det är kallare där och mindre fördelaktigt. Trädgårdsföreningen ansåg att det kunde inte alls vara gurkört och de har ju sin heliga skrift att sätta sin lit till och inte vågar titta utanför pärmarna.

En bättre och uppdaterad bild med Gurkörten bredande ut sig så mycket den förmår. Den vill bli 2 meter hög och mer oavsett vad trädgårdsföreningen tycker.

20160811_151606

Arbete pågår. De två sista ventilationsluckorna får sin nya färg.

.

Härinne huserar körsbärstomater, kinesisk gurka, lite paprika och en vinranka med blå druvor.

20160811_164518

För att mildra det skarpa ljuset i växthuset målades alla ytor invändigt husgrå. Det såg kanske inte så fräscht ut men syns inte så mycket i solskenet..

Vad är kinesisk gurka?

Tja åsynen av den kanske väcker förundran. Den är knottrig, men smaken fantastisk.

Givetvis är ju en god ekologisk gurka ett misslyckande också. Det och goda, ljuva körsbärstomater kan ju tvinga folk att äta giftfritt vilket ju vore en katastrof för den konventionella odling som arbetat hårt på att skapa syrliga eller fadda tomater o skarp gurka i den missnöjda mättnadens & cyniska marknadens namn.

20160811_164654

.

Ärtbeståndets stöd.

Körsbärstomaterna breder ut sig på grenarna och smakar lika fantastiskt som de ser ut.

På nätterna lyser mysdioderna upp växthusets golv.

Bataviasallat, Broccoli & Kinesisk gurka som inte vill vara rätlinjiga och är trötta på herrar & damer beslutsfattare i EU.

Så hur misslyckas jag med Körsbärstomaterna då? Hur går det till att anstränga sig så att världssvälten slipper skämmas och stå där alldeles ensam? Varför smakar de så gott, ja utsökt? Hur ska svälten överleva med dessa katastrofer? Nu håller ju EU priserna uppe genom att dumpa överflödet istället för ge bort det till de svältande. De dumpar två professorer som inget kan om ekologisk odling på oss Svenskar och försöker se ut som om vi inte fattar.. Tänk om alla krigen bedrevs för att hålla oljepriserna uppe? Hur skulle det se ut? Bli av  med konkurrensen genom att påstå att den drivs av diktatorer..

 

.

I landet husera det fatala misslyckandet också.

Det måste ju vara otur över allt annat att samma sorts sko i storlek 43 figurerar här också som bevis på att BataviaSallaten Sierra, det bästa av huvudsallat i smak och krispigheten från isbergssallad. Den är alldeles för stor, välväxt och tung för att passa in i professorernas låga förväntningar på ekologisk odling. Vem skulle inte vilja svälta med denna delikata sallads hjälp för att professurens profeter inte ska få lång konventionellt odlad näsa och kravmärkt nesa? Professorerna pipa alltså om att ekologisk odling är en katastrof… Tja vad ska man säga? Är det kastratens falsettsång vi hör och är de alltså snöpta de stackarna?

20150717_160307

Detta är en bild från 2015.

Årets sådd och skörd kan med frost under juni inte riktigt motsvara de dåliga förväntningarna heller eftersom all odling drabbats mycken kyla och sen värme.

Jordgubbar måste skyddas från fåglarne och min lösning blev denna inramning/putsnät med uppvikbart tak.

20140709_124551

Det som från början var två stora lock i den gamla konstruktionen blev två vikbara istället. Mindre vindfång och lättare att vika ihop och ställa på kant när man plockar/arbetar..  Gånggärnen sitter ovanpå vilket gör det enkelt att vika ”upp” två gånger, så är det klart. Under fiberduken på taket sitter putsnät och den håller hela vintern.. Fiberduk ska man köpa från proffsen annars håller de inte för odling en säsong ens. Det här går att vattna igenom med duschmunstycke och regnar det så strilar det igenom. Annars ligger droppslang som huvudsaklig försörjning. Duken ligger på plats längs kanterna med elstängselband. Mycket billigt per meter… Växthuseffekten under detta tak bidrar alltså till de smakliga gubbarna i grädden.. De flesta har väl sett hur gräset blir mycket längre under en studsmatta? Gångarna mellan gubbarna ska få stenplattor. Raderna ska få träsidor mot stenplattorna för att bären ska komma upp en aning i gångarna och slippa kontakten med jord.

Då kan vi sluta kalla dem jordgubbar….

På det impregnerade träet läggs asfaltmatta så att träet inte kommer i kontakt med jorden. På var sida mellan träet och asfaltmattan får markduken under stenen smyga upp på var sida och så är halva cirkeln sluten.

.

En friskare jord kräver ingen besprutning med gifter… Eftersom plantorna inte utvecklar sjukdomar i samma omfattning som i konventionell odling. Var skulle våra beskyllningar ta vägen om vi inte efter att ha skyfflat i oss giftrester godkända av ett livsmedelsverk ändå skylla baksmällan på Gud….

Att kompostmasken tillverkar jord av matavfall är kanske något att ta fasta på när vi tror att elda matrester passar tapeten.. Men mörkret & tillvaron ska ju helst ha mycket gemensamt. Hur ska vi annars kunna leva i så mycken ovisshet om inte konsumtionssamhället ska kunna sluka oss?

Om SLU i ständig solförmörkelse har jag redan skrivit..

Kan de inte Odla på SLU

.

16 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Verkligen vackra konstruktioner! Oj, så det växer. Men har man gröna fingrar så har man! Det behövs inget Monsantoskit. Naturen kan!

  Gilla

  Helena Palena

  10 augusti, 2016 at 19:52

  • Tack så mycket. Började odla i början på 90-talet som fullkomlig novis. Sedan har det alltså bara gått utför. Jag är en total besvikelse för de lärde.. och gör ständigt fel.

   Jag försöker använda min tid till något praktiskt och så är det en utmaning och ger en hel del näring till nya innovationer. Dagarna ger lite mer tillbaka med något att formulera och lösa på något praktiskt sätt. Hålla fåglar borta med jordgubbsnät innebar ju att få släppa ut en del desperata och plocka ut en och annan som fastnat och blivit hackmat för skator o kråkor. Så det blev ett nytt och fast skydd för gubbarna.. En gammal bild från premiäråret har lagts till i inlägget..

   Nässelvattnet osar som rena skiten… Näsan ger naturen rätt. Det är någon verkligen magiskt med den rena sörjan… Fick de höga herrarna veta hur bra det är skulle de ta död på växten… Det kan vara framtidssäkert att spara frö av dem. De kan komma behövas…

   Den vetgirige ska kolla på byggla.se. Där finns en hel del inspiration för allas eventualiteter. Där råkar också finnas en presentation av hela bygget av ett åttakantigt växthus. Ett lusthus man kan odla i! Jag kan nog inte göra något rätt.

   Gilla

   CastoroPollux

   11 augusti, 2016 at 00:05

 2. Underbara bilder och minnena från min egen lott är glasklara. Önskar att min kropp hade orkat med det tunga arbetet där (tomten låg på en sluttning, så det blev mycket terrasserande.

  Som du ser har jag också en blogg på WP, men skriver om lite andra saker.

  // Kao

  Gilla

  kao

  28 mars, 2018 at 17:37

  • 🙂 Tack. Jo det är ett glädjeämne och en lott svår att vara utan. Upptäckarglädje och uppfinningsrikedom sköljer över en som om nöden ingen lag har.

   Har själv inte haft hälsan så mycket har halkat efter förutom allt som måste göras till våren. Förhoppningsvis blir verandan glasad, en kamin installerad och allt annat som står på önskelistan.

   Gillad av 1 person

   CastoroPollux

   28 mars, 2018 at 21:48

   • Skönt att ha en så fin lott.
    Har bara varit vid min lott en enda gång, den som jag sålde 2006. Det ser hemskt ut där nu. Jag som khade det så fint där.

    // Kao

    Gilla

    kao

    29 mars, 2018 at 11:41

   • Vad hände med dig! Det måste varit bistert att sälja en pärla som den?

    Gilla

    CastoroPollux

    1 april, 2018 at 21:06

   • Drabbades av en arbetsplatsolycka. Massa operationer osv osv. Till slut orkade jag inte längre rent fysiskt och hade ingen som ville eller kunde hjälpa till.

    Ja, det var väldigt tråkigt.

    // Kao

    Gilla

    kao

    2 april, 2018 at 13:59

   • Oj! Har missat detta svar! : /
    Vad hände där? Vad arbetade du med?

    Gillad av 1 person

    CastoroPollux

    11 maj, 2018 at 01:55

   • Sjukvården. Stor fet patient ramlade baklänges mot mig, som fångade upp honom. Sen var det kört.

    Gilla

    kao

    11 maj, 2018 at 12:42

   • Men vad jobbigt. Rygg, axlar tog ordentligt med stryk där?

    Gillad av 1 person

    CastoroPollux

    11 maj, 2018 at 18:44

   • Oj! Ja! 4 axeloperationer och en massa problem med ryggen som bara blev värre och värre. Armbågarna, nacken och höfterna. Nu lär det bli rygg/höftoperation eftersom magnetröntgen nyligen visade ”avaskulär nekros” i höfterna, vilket är ganska allvarligt. (Googla så får du se)
    😦
    // Kao

    Gilla

    kao

    12 maj, 2018 at 13:51

   • Borta med vinden igen :/
    Kollade upp det och undrar hur du klarar allt detta?
    Ingen duktig kiropraktor i sikte?

    Gilla

    CastoroPollux

    23 maj, 2018 at 08:50

 3. Det är bara att stå ut, för vad ska man annars göra? Deppa ihop? Nejnej.

  En kiropraktor kommer jag aldrig gå till. Däremot sjukgymnast efter operationer. Resten kan jag göra hemma.

  // Kao

  Gilla

  kao

  23 maj, 2018 at 11:35

 4. Fler än en person har blivit total förlamade eller fått svåra nackskador pga naprapatbehandling. Därför skulle jag aldrig gå till en sån.
  // Kao

  Gilla

  kao

  9 augusti, 2018 at 12:58


Lämna gärna en kommentar.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: